03 May

Hoe schrijf je een overtuigende sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief is vaak de eerste indruk die een potentiële werkgever van jou krijgt. Het is dus belangrijk om een goede indruk achter te laten. Maar hoe schrijf je een overtuigende sollicitatiebrief die opvalt tussen de vele andere brieven? In dit artikel geven we je handige tips en tricks om een sterke sollicitatiebrief te schrijven.

Stap 1: Zorg voor een goede opbouw

Een goede sollicitatiebrief heeft een duidelijke opbouw. Begin met een sterke inleiding waarin je aangeeft waarom je solliciteert en waar je de vacature hebt gevonden. In het middenstuk licht je jouw kwalificaties en werkervaring toe en sluit je af met een sterke afsluiting waarin je aangeeft waarom jij de beste kandidaat bent voor de functie.

Stap 2: Verkoop jezelf

Een sollicitatiebrief is het moment om jezelf te verkopen. Geef daarom in de brief aan waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de functie. Gebruik hierbij concrete voorbeelden uit je werkervaring of opleiding. Vergeet niet om je motivatie te benadrukken en aan te geven waarom je voor het bedrijf wilt werken.

Stap 3: Houd de lezer in gedachten

Houd tijdens het schrijven van de sollicitatiebrief de lezer in gedachten. De lezer is vaak druk en krijgt veel brieven te lezen. Zorg er daarom voor dat jouw brief eruit springt. Schrijf kort en bondig en gebruik geen vakjargon. Maak daarnaast gebruik van opsommingstekens om de belangrijkste informatie eruit te laten springen.

Stap 4: Sluit af met een sterke afsluiting

Een sollicitatiebrief sluit je af met een sterke afsluiting. Benadruk hierbij nogmaals waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de functie. Geef daarnaast aan dat je graag zou willen langskomen voor een gesprek. Sluit af met een vriendelijke groet en je contactgegevens.

Stap 5: Check en dubbelcheck

Voordat je de sollicitatiebrief verstuurt is het belangrijk om deze goed te checken en te dubbelchecken. Laat de brief ook nog eens door iemand anders lezen om eventuele fouten eruit te halen. Een sollicitatiebrief vol spelfouten komt namelijk niet professioneel over.

Conclusie

Het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en tips is het goed te doen. Zorg ervoor dat je de aandacht van de lezer trekt met een pakkende openingszin en benadruk jouw kwaliteiten en ervaringen die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Gebruik concrete voorbeelden om jouw vaardigheden te illustreren en maak de brief persoonlijk en op maat voor de specifieke functie en het bedrijf. Wees tenslotte duidelijk in wat je wilt en vraag om een vervolgafspraak of gesprek. Door deze tips te volgen vergroot je de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek en wie weet een baan die bij jou past!

+